Top Tag

Ultimele stiri

Război în Ucraina, ziua 283: Bombardiere rusești, cu capacitate nucleară, observate în trei regiuni – LIVE TEXT Ouă mai scumpe înainte de Crăciun – România importă o mare cantitate

Dacă în Statele Unite, de pildă, ele sunt sub incidența unei legi federale care obligă lanțurile cu 20 de unități să afișeze în meniu conținutul de sodiu al preparatelor, în Europa există doar prevederea că trebuie semnalate ingredientele alergene.

Ultimele de preferat sunt restaurantele fast-food, unde celebra chiftea de vită într-o chiflă, plus sosurile aferente au până la 950 de miligrame de sodiu. Pe urmă vine bucătăria asiatică, unde sosul de soia și peștele conțin mult sodiu. Ea rivalizează cu cea italiană, unde brânzeturile din pizza sunt de asemenea sărate.

Care este soluția? În România există o tendință tot mai pregnantă ca restaurantele să utilizeze ingrediente cât mai curate, aduse de la ferme locale. Acestea sunt cele mai sigure, deci căutați-le! Nu sunt toate în buricul târgului, nu sunt de fițe, dar aleg să-și facă clientelă oferind carne de pui crescuți cu grăunțe și roșii cultivate ecologic.

Dacă nu identificați un asemenea local, iată câteva sfaturi pentru cele obișnuite: spuneți-i ospătarului că sunteți la regim, sau aveți o afecțiune medicală. Foarte probabil, vă va crede. Cereți-i să-i spună bucătarului să gătească omogen bucata de carne sau legumele. Pe urmă, să nu adauge sosuri sau alte ingrediente sărate, sau să nu vă trimită un aliment ținut la marinat. Sunt câteva măsuri simple care vă protejează inima. Excesul de sare crește tensiunea arterială și riscul bolilor coronariene.

Doza zilnică de sare pe care adulții nu trebuie să o depășească este de 6 grame, cam cât o linguriță. Această cantitate include sarea din alimentelele gata preparate, cum ar fi pâinea, precum și cea adăugată în timpul gătitului și la masă.

Copiii de până în 3 ani nu trebuie să depășească 2 grame de sare pe zi, 6 grame fiind indicate doar peste 11 ani. Țineți cont de asta când faceți cumpărături. La început este sâcâitor, dar este o investiție de timp care merită.

Ultimele Stiri | Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *