Top Tag

Ultimele stiri

Război în Ucraina, ziua 283: Bombardiere rusești, cu capacitate nucleară, observate în trei regiuni – LIVE TEXT Ouă mai scumpe înainte de Crăciun – România importă o mare cantitate

Potrivit președintelui francez, țara sa își exprimă, astfel, solidaritatea cu statele europene preocupate de securitatea lor. Anunțul a fost făcut în fața unor șefi militari și vine în contextul conflictului Rusia-Ucraina. 

„Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip ”prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a declarat Macron, miercuri seară. Anunțul care se referă la România poate fi urmărit mai jos, în discursul video difuzat de Palatul Elysee, de la minutul 10.16 la minutul 10.36.

La rândul ei, Nathalie Loiseau, lider al grupului Renew din Parlamentul European, a scris pe Twitter:

„Emmanuel Macron anunță disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este în solidaritate cu statele europene preocupate de securitatea lor”.

Anunțul Franței vine în contextul în care americanii susțin că Rusia ar fi început deja operațiunea împotriva Ucrainei. 

„Avem informații care indică faptul că Rusia a poziționat deja în avans un grup de agenți operativi pentru efectuarea unei operațiuni „sub drapel fals” în estul Ucrainei. (…) Actorii de influență ruși încep deja să inventeze provocări generate de Ucraina, în presa controlată de stat și pe rețelele de socializare, prin care să se justifice o intervenție a Rusiei”, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

De cealaltă parte, reamintim că vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană, relatează ReutersEFE şi TASS.

Riabkov a spus că SUA nu ar trebui să fie îngrijorate de viitoarele manevre comune ruso-belaruse, invitându-le „să se concentreze asupra căii diplomatice” de rezolvare a crizei legate de Ucraina.

Rusia a transferat trupe săptămâna aceasta în Belarus înainte ca Minskul să anunţe exerciţii comune preconizate pentru luna viitoare, pe fondul temerilor că Moscova s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă militară împotriva Ucrainei. Moscova neagă planurile de a lansa un atac.

Diplomatul rus a insistat că Moscova „nu face nimic care să ameninţe securitatea Ucrainei”. 

Moscova se aşteaptă să primească de la SUA şi NATO garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că extinderea Alianţei Nord-Atlantice nu va continua, a declarat vice-ministrul rus. Pe de altă parte, șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a început, miercuri dimineață, la Kiev, turneul diplomatic european consacrat crizei ruso-ucrainene, provocate de Kremlin după ce a mobilizat 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi a lansat ameninţări cu represalii „tehnice” şi „militare”. Blinken a programat întâlniri cu preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. Oficialul pledează de câteva zile pentru organizarea unui summit cu omologii săi american Joe Biden şi rus Vladimir Putin în vederea dezamorzării situaţiei de la graniţa de est a ţării sale.Ultimele Stiri | Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *