Top Tag

Ultimele stiri

Dolarul a scăzut astăzi sub pragul de 5 lei pe unitate Adolescent de 12 ani, urmărit de poliție! A furat mașina părinților și a ieșit la o plimbare

Dan Vîlceanu a anunțat că România va pierde circa 2 miliarde euro din PNRR, exclusiv pe partea de granturi, deci banii nerambursabili. Suma pe care România nu o mai primește va fi anunțată la jumătatea anului 2022 de către Comisia Europeană, a menționat ministrul de Finanțe. Dan Vîlceanu a explicat că este vorba de aplicarea sistemului de alocare efectivă a Mecanismului de Redresare și Reziliență, ce prevede că suma finală alocată unei țări ține cont de contracția PIB 2020-2021.

România a primit până în acest moment aproape 3 miliarde de euro. Din cele aproximativ 30 de miliarde de euro stabilite pentru România, prin PNRR, 2 miliarde vor fi date înapoi sau nu vor mai fi trimise, pentru că țara noastră a avut o creștere economică mai bună decât cea prognozată de Bruxelles pentu 2020.  Banii de la Comisia Europeană fuseseră alocați pentu o creștere de 4,1% în primul an de pandemie – 2020 și o scădere de 6%, însă datele ulterioare au arătat o scădere economică de 3,9% și o creștere de 6,7%, ceea ce înseamnă că prognozele inițiale au fost depășite. Astfel că din 30 de miliarde, doar 28 de miliarde reprezintă suma totală pentru România. 

„Mi-am adus aminte de un anumit lucru. În PNRR există acest mecanism de ajustare a granturilor luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020/2021. Şi în momentul în care înlocuieşti datele din prognoză, pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi, cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt, şi cu creşterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre undeva aproape de 2 miliarde de euro. Şi e bine să ştiţi lucrul acesta, să ştie şi oamenii, pentru că, na, nu ştiu câtă lume a citit ce scrie în PNRR şi după aceea pot exista şi redacţii care vor trata acest aspect ca fiind un dezastru pentru România şi uite ce s-a întâmplat, nimeni nu a ştiut şi uite cum România pierde din cauza cuiva nu ştiu câţi bani. Nu, acestea sunt chestiuni normale. Sunt trecute în PNRR şi practic granturile sunt calculate în funcție de PIB-ul real din 2020 şi variaţia PIB-ului real agregat din 2020/2021″, a anunțat Dan Vîlceanu, joi, la finalul ședinței de Guvern.

Ultimele Stiri | Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *