Top Tag

Ultimele stiri

Fostul PR Managerul Electric Castle despre filmul românesc: Sforăieli elitiste si cultura surprinsă în scene de 10 minute Metroul din Cluj s-a scumpit cu 35%, valorând 13,69 miliarde de lei! Care este totuși și vestea bună

Speranța Rădulescu, cea mai importantă etnomuzicologă română contemporană, s-a stins din viață vinerea trecută, la 72 de ani.

Mama lăutarilor este cea care a descoperit şi a promovat, atât în România, cât şi în străinătate, cei mai buni artişti şi formaţii de muzică lăutărească ai ţării noastre.

În anii comunismului, Speranța Rădulescu a fost prima care a scos o trupă de lăutari din România pentru a concerta pe o scenă din străinătate. Este vorba despre o trupă de şase lăutari romi din Clejani, care au mers să cânte la Geneva.

Ea a coordonat seria de discuri Ethnophonie, pe care a fondat-o alături de Horia Bernea, Costin Moisil și Florin Iordan (25 CD, dintre care 11 au fost distinse cu premii în Franța și Germania).

Și-a început studiile muzicale în Târgoviște, apoi s-a mutat în București, unde a studiat compoziția muzicală la Conservator.

Între 1988 și 2019, Speranța Rădulescu a organizat zeci de turnee cu concerte de muzică tradițională în Elveția, Franța, Regatul Unit (Scoția), Italia, Belgia, Olanda, Germania, Austria, Grecia, Spania, Luxemburg.

Speranța Rădulescu a fost membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR),  a Societății Franceze de Etnomuzicologie (SFE) și a Consiliului Internațional al Muzicii Tradiționale (ICTM).

 

Ultimele Stiri | Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *