Top Tag

Ultimele stiri

Fostul PR Managerul Electric Castle despre filmul românesc: Sforăieli elitiste si cultura surprinsă în scene de 10 minute Metroul din Cluj s-a scumpit cu 35%, valorând 13,69 miliarde de lei! Care este totuși și vestea bună

Mai bine de două treimi din efectele adverse raportate de oameni după vaccinarea împotriva COVID-19 pot fi atribuite unei versiuni negative a efectului placebo în loc de vaccinarea în sine, au descoperit cercetătorii, conform publicației The Guardian.

Oamenii de știință din SUA au analizat date de la 12 studii clinice cu vaccinurile anti-coronavirus și au descoperit că „efectul nocebo” a reprezentat 76% din reacțiile adverse comune după prima doză și aproape 52% după cea de-a doua doză.

Descoperirile sugerează că o proporție substanțială de efecte adverse mai ușoare, cum ar fi dureri de cap, oboseală pe termen scurt și durerea locului injectării (în braț), nu este produsă de ingredientele vaccinului, ci de alți factori despre care se crede că generează un răspuns „nocebo”, inclusiv anxietate, așteptări eronate și atribuirea incorectă a diverselor probleme vaccinarii împotriva Covid-19, scrie The Independent.

În urma rezultatelor, cercetătorii au argumentat că informarea mai adecvată a publicului în privința reacțiilor „nocebo” ar putea îmbunătăți campaniile de vaccinare și ar putea reduce temerile oamenilor care încă ezită să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2.

Cercetătorii au observat că, după prima injecție, peste 35% din cei aflați în grupurile placebo în studiile clinice au prezentat efecte adverse „sistemice”, cum ar fi dureri de cap și oboseală, iar 16% au raportat probleme la locul injecției, precum durere, inflamare sau înroșire, potrivit The Guardian.

Atunci când oamenii de știință au analizat efectele adverse după a doua doză, aceștia au descoperit că rata durerilor de cap și altor simptome sistemice a fost aproape de două ori mai mare în grupul de vaccinați fata de grupul placebo, atingând 61% și 32% respectiv. 

Diferența a fost și mai accentuată pentru probleme locale, ajungând la 73% pentru cei care au primit vaccinul și 12% pentru cei din grupul placebo.

Când vine vorba despre reacțiile adverse dar si despre prospectul vaccinurilor, unii cercetători argumentează că pacienții nu ar trebui să primească informații despre reacții pentru a le reduce anxietate. Alți experți medicali cred ca acest lucru este greșit, si declara ca sinceritatea este crucială în cazul de față.

 

Ultimele Stiri | Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *