Top Tag

Ultimele stiri

Vremea 2 octombrie – Temperaturile se schimbă radical – Cod galben de furtuni în mai multe regiuni din țară Sărbătoare 2 octombrie – Cruce cu roșu în calendar – Zi mare pentru credincioșii din România

UPDATE 2 Preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au convenit, duminică, să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee, relatează Agerpres, care citează AFP.Totodată, cei doi șefi de stat au căzut  de acord, în cadrul unei convorbiri telefonice, supra “necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine”, a adăugat preşedinţia franceză.Palatul Elysee a mai precizat că Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, “se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov în următoarele zile”.UPDATE 1 De partea cealaltă, Kremlinul a transmis că Putin a spus în discuţia cu Macron că “provocările” ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei, precizând în acelaşi timp că vrea să “intensifice” eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului.Conform Kremlinului, preşedintele rus i-a cerut omologului său francez ca NATO şi SUA “să ia în serios” cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident. 

ȘTIREA INIȚIALĂ Forțele aeriene române sunt în alertă după ce în ultimele zile au fost raportate mișcări suspecte în Marea Neagră. A fost nevoie de ridicarea în aer a avioanelor F16 și MIG-21 după ce aeronave străine au tatonat spațiul aerian al țării noastre. Iar Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor să evite deplasările în Ucraina, iar cei ce sunt deja acolo să părăsească statul cât mai repede. 

Și instituțiile europene sunt în alertă. „Nu putem să oferim pentru eternitate o ramură de măslin, în timp ce Rusia efectuează teste cu rachete şi continuă să comaseze trupe” la frontiera ucraineană, a declarat, preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Bombardamentele dincolo de linia care separă forțele guvernamentale ucrainene și rebelii pro-ruși au crescut semnificativ. Ambele părţi au raportat noi încălcări ale încetării focului. Separatiştii susţinuţi de Rusia, din Lugansk şi Doneţk, au afirmat că există sate care au fost lovite cu obuze de mai multe ori. Și armata ucraineană a semnalat tiruri venite din partea separatistă.

Sunt mai multe scenarii: Guvernul de la Kiev spune că este vorba de provocări din partea Rusiei și separatiștilor. Liderii occidentali au avertizat că ar putea fi încercarea lui Putin de a înscena un atac în Donbas, pentru a-l folosi ca pretext pentru o invazie a Ucrainei. Șeful NATO e de părere că toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac la scară întreagă asupra statului vecin.

Liderii europeni poartă, în continuare, discuții, pentru a evita conflictul. Emanuel Macron, președintele francez, a vorbit cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, dar și cu Vladimir Putin.

Pe de altă parte, problema atinge și dimensiuni sociale, pe lângă cele politice. Un jurnalist ucrainean l-a lovit în față pe un politician prorus, în direct, în timpul unei dezbateri televizate din Ucraina, fiindcă politicianul a refuzat să îl condamne pe Vladimir Putin.

În acest context, tot mai multe companii anulează zborurile către Kiev, începând de luni până la finalul lunii februarie. 

Ultimele Stiri | Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *