Top Tag

Ultimele stiri

Se vinde cabana Babele! Prețul este exorbitant – FOTO Ediția aniversară a Zilelor Clujului! Cel mai așteptat eveniment al toamnei va avea loc săptămâna aceasta

Evoluția, pe ore, de la granița de est a Ucraine

20.55 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, sâmbătă, o întrevedere cu ministrul ucrainean al afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, în marja Conferinței de Securitate de la München, anunță MAE, într-un comunicat.

Întâlnire are loc după ce, la 1 februarie 2022, cei doi oficiali au avut un schimb de scrisori pentru a celebra 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-ucrainene, respectiv în contextul agravării deosebite a situației de securitate din proximitatea Ucrainei și de la Marea Neagră.

 Aurescu a reiterat atunci sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. A reafirmat angajamentul României pentru politica NATO a ,,ușilor deschise” și pentru principiul că orice stat trebuie să aibă posibilitatea de a-și alege liber politica externă și de securitate. 

20.49 Austrian Airlines a anulat toate zborurile către și dinspre Kiev și Odesa până la sfârșitul lunii februarie din cauza situației de securitate din Ucraina, relatează CNN, care citează un purtător de cuvânt al Australian Airlines. Pentru moment, orașul Lviv nu este afectat de suspendare. O măsură similară a luat și compania germană Lufthansa.

20.47 Franța îi sfătuiește pe cetățenii francezi din estul Ucrainei să plece imediat, se arată într-un comunicat  al Ministerului francez de Externe, citat de CNN.

„De asemenea, este recomandat tuturor cetățenilor francezi care nu se află în Ucraina din motive importante să părăsească țara”, spune comunicatul citat.

20.36 Încercarea mediatorilor internaționali de a convoca o întâlnire a reprezentanților ucraineni și ruși cu privire la deteriorarea situației din estul Ucrainei a eșuat, după ce delegația rusă nu s-a prezentat, relatează CNN. Întâlnirea ar fi trebuit să aibă loc sub auspiciile Trilateral Contact Group pentru Ucraina, prezidat de un reprezentant al OSCE, ambasadorul Mikko Kinnunen.

20.06 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, la CNN, că sancţiunile împotriva Rusiei ar trebui să fie anunţate înainte de un eventual atac asupra țării sale.

Zelenski a cerut, de asemenea, un calendar clar de aderare a țării sale la NATO. Totodată, liderul de la Kiev a propus, sâmbătă, o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin,  într-o nouă zi în care separatiștii ruși au încălcat acordul de încetare a focului, iar doi soldați ucraineni au fost uciși.

“Nu ştiu ce vrea preşedintele Rusiei. De aceea, propun să ne întâlnim”, a spus Zelenski, la conferinţa de securitate de la Munchen.

Conform celui mai nou bilanţ anunţat de autorităţile ucrainene, doi militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi patru sunt spitalizaţi în urma confruntărilor cu insurgenţi separatişti proruşi în regiunile Lugansk şi Doneţk.

Acesta este cel mai grav bilanţ al victimelor înregistrat în Donbas în ultimele 30 de zile. În ultimele 24 de ore au fost semnalate peste 70 de încălcări ale armistiţiului.

19.28 Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a afirmat, sâmbătă, la conferinţa de securitate de la Munchen, că Ucraina s-ar putea confrunta cu “cel mai rău scenariu” săptămâna viitoare.

“Adevărul este că Rusia vrea să dea ceasul înapoi, vrea să îl dea înapoi până la anii 1990 şi înainte de aceştia”, a spus Truss, potrivit The Guardian.

18. 53 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, sâmbătă, la Vilnius (Lituania) că este evident că Rusia a luat o decizie și că se așează către pozițiile potrivite pentru a declanșa un atac asupra Ucrainei, transmite CNN.

„Se derulează și acum sunt gata să lovească”, a spus Austin.

Austin și alții din SUA continuă să spună că diplomația este încă posibilă: „Cred că ar trebui să încercăm până în ultimul minut, până când nu va fi posibil”.

Ultimele Stiri | Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *