Top Tag

Ultimele stiri

Cum se poate răsturna votul Austriei în 8 decembrie – Siegfried Mureșan anunță soluția pentru aderarea României la Schengen Cel mai mare defect pe care-l ai și nu știi cum să scapi de el – Zodiile care nu au nicio ieșire

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că, „dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina, într-un interviu acordat presei locale şi transmis în direct, relatează EFE. În același timp, acesta atacă NATO când spune că răspunsurile SUA sunt mai puțin lipsite de confuzie în legătură cu organizarea exercițiilor militare. De asemenea, Lavrov a avertizat SUA că noi sancțiuni, anunțate în cazul invadării Ucrainei, „ar echivala cu ruperea relaţiilor”.

Întrebat dacă va fi război ca urmare a tensiunilor cu Occidentul în privinţa Ucrainei, Lavrov a declarat că „dacă depinde de Rusia, nu va fi război. Nu vrem războaie. Dar nici nu vom permite să ne fie ignorate sau călcate grosolan în picioare interesele”.”Noi am ales calea diplomatică de mai multe decenii”, susține în continuare Lavrov, adăugând că principiul Rusiei este să conlucreze cu toată lumea.Șeful diplomației ruse mai spune că propunerile primite din partea SUA sunt mai bune decât cele venite de la NATO în ceea ce priveşte garanţiile de securitate cerute de Moscova, şi a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin va decide cu privire la felul în care va răspunde acestor propuneri.

Lavrov a mai spus că a găsit în răspunsul SUA ”elemente raționale pe subiecte secundare” și subiecte pe marginea cărora se poate discuta, potrivit agenției ruse de presă.

Lavrov a susținut, în același interviu, citat de Interfax, că în răspunsul SUA ar exista elemente legate de propunerea Rusiei ca exercițiile militare să se poată desfășura doar la o anumită distanță de granițele Rusiei, respectiv ale NATO.

Răspunsurile americane sunt “destul de confuze”, dar conţin elemente raţionale în “chestiuni secundare”, cum ar fi amplasarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, a declarat Lavrov. Șeful diplomației ruse a adăugat că dezbaterea asupra acestor rachete a fost respinsă de SUA în ultimii ani, iar “acum ei propun să fie abordată”.În plus, Lavrov nu ezită să acuze din nou SUA că se folosesc de “regimul Zelenski” pentru a creşte tensiunile, potrivit Reuters, citată de agerpres.ro. Drept consecință, şi Rusia ar trebui să ia măsuri de precauţie pentru protejarea diplomaţilor săi din Ucraina, în contextul în care SUA şi Canada au luat decizia de a repatria temporar familiile personalului diplomatic din această ţară, de teama unei invazii a Rusiei, a mai spus Lavrov.

Pe de altă parte, agenţia de presă rusă Interfax a anunţat că Lavrov va avea o convorbire telefonică vineri cu omologul său german, Annalena Baerbock. Rusia vrea ca autorităţile germane de resort să dea undă verde în privinţa gazoductului Nord Stream 2, aminteşte Reuters, potrivit agerpres.ro.Acest gazoduct, destinat să transporte gaze ruseşti în Germania şi în Europa prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, este finalizat. Dar punerea sa în funcţiune rămâne blocată în prezent de autoritatea de reglementare energetică germană din motive juridice.

Ultimele Stiri | Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *