Top Tag

Ultimele stiri

Accident în Florești, la intersecția cu strada Dumitru Tăuțan FOTO – Vlăduța Lupău a pozat împreună cu Iair pentru coperta VIVA!. Cel mic, vedetă la vârsta de o lună și o săptămână

Fiind unul dintre principalele surse de carbohidrați la care apelăm, dar si un produs alimentar care “merge cu aproape orice”, eliminarea pâinii din alimentație se va resimți puternic în organism, efectele fiind deopotrivă bune, dar și rele. Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă excluzi pâine din alimentație!

Elimini apa din organism

Reducerea consumului de carbohidrați induce, aproape imediat, scăderea în greutate. Atenție, însă! Nu scapi din start de grăsime, ci elimini apa din organism.

Pentru depozitarea fiecărui gram de carbohidrat în organism (sub formă de glicogen) este necesară de trei-patru ori cantitatea acestuia în apă, motiv pentru care, odată eliminați carbohidrații, retenția de apă în organism scade semnificativ, explică nutriționistul Marie Spano.

Efectele neplăcute ale lipsei carbohidraților

Carbohidrații sunt principala sursă de energie a creierului uman. Când o persoană reduce sau chiar elimină carbohidrații din regimul său alimentar, corpul uman începe să consume depozitele de glicogen. După epuizarea lor, începe să descompună țesutul adipos în căutarea de mici fragmente de carbon.

Toate acestea echivalează cu apariția unor semne mai puțin plăcute cum ar fi respirația urât mirositoare, gura uscată, oboseala, amețeala, insomnia și o stare generală de sfârșeală.

Tipul de carbohidrați eliminați din alimentatie

Contează enorm ce fel de carbohidrați ai eliminat din alimentația de zi cu zi.

Spre exemplu, un studiu publicat în revista de specialitate Plos One arată că carbohidrații rafinați, care influențează direct nivelul de acid palmitoleic din corp, cresc automat riscul de apariție a bolilor de inimă și a diabetului zaharat de tip II, în timp ce carbohidrații proveniți din produse din cereale integrale au capacitatea de echilibra colesterolul din sânge și chiar de a diminua riscul apariție bolilor cardiace, a atacului vascular cerebral, al obezității și al diabetului.

Din aceste motiv este recomandată eliminare carbohidraților rafinați din alimentație, dar păstrarea unei cantități măcar minime de carbohidrați complecși, proveniți din produse făcute din cereale integrale.

Reducerea nivelului de energie

Spre exemplu, pâine din cereale integrale este o sursă excelentă de fier, magneziu și de vitamina B, ajutând la menținerea nivelului de energie în organism. Motiv pentru care a elimina acest produs, fără a oferi altceva în schimb organismului, induce o starea de oboseală sporită, de lipsa de energie.

Constipație

Produsele din cereale integrale sunt nu doar o sursă de carbohidrați buni, dar și de fibre, acești nutrienți fiind esențial în menținerea unui bun tranzit intestinal. Dacă elimini carbohidrații, elimini și fibrele și, implicit, riști să dobândești constipație.

Îți afectează antrenamentele

Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului atunci când depune efort, indiferent că vorbim de antrenamente de anduranță, de forță sau de mare intensitate (HIIT – High-intensity interval training). Reduci aportul de carbohidrați, nivelul de energie va scădea și, implicit, rezistența pe care o ai, motiv pentru care antrenamentele ar putea fi mai puțin eficiente.

Ultimele Stiri | Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *