Top Tag

Ultimele stiri

Fostul PR Managerul Electric Castle despre filmul românesc: Sforăieli elitiste si cultura surprinsă în scene de 10 minute Metroul din Cluj s-a scumpit cu 35%, valorând 13,69 miliarde de lei! Care este totuși și vestea bună

Tensiunile dintre Moscova şi Occident ţin piaţa gazelor naturale cu sufletul la gură. Aproximativ o treime din livrările de gaze ruseşti destinate Europei trec prin Ucraina.

“Este prematur să vorbim de un plan concret de a organiza orice gen de întâlnire,” a anunțat, luni,  purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În același timp, acesta a reamintit că există un acord pentru continuarea dialogului prin ministerele de Externe ale celor două țări.

Pe fondul intensificării luptelor pe frontul din estul Ucrainei, anunțul unui „summit” agreat de Joe Biden și Vladimir Putin a provocat o ușoară scădere, în Europa, a prețurilor de referință la gaze.Întâlnirea anunțată într-un viitor apropiat a oferit noi speranţe pentru găsirea unei soluţii paşnice la o criză care afectează preţurile la o gamă largă de produse, de la energie, metale şi alimente până la acţiuni şi valute, Bloomerg, potrivit Agerpres. Traderii şi decidenţii europeni urmăresc cu atenţie livrările de gaze naturale ruseşti, pe fondul unei crize care a făcut ca preţurile să se multiplice de patru ori în ultimul an.

Luni, la Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare, un indicator de referinţă în Europa, erau în scădere cu 5,6% până la 69,60 euro pentru un Megawat-oră în jurul orei 9.06 a.m.Livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, au fost limitate în ultimele luni iar potrivit grupului Gazprom motivul pentru această situaţie este cererea redusă din partea clienţilor. În paralel, livrările robuste de gaze lichefiate, livrările de gaze din Norvegia şi temperaturile ridicate au ajutat la contracararea declinului livrărilor ruseşti şi au dus la scăderea preţurilor de la valorile record atinse în luna decembrie 2021.Casa Albă a confirmat că preşedintele american a fost de acord în principiu să se întâlnească cu omologul său rus, aşa cum a propus preşedintele francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina.Preşedintele american Joe Biden a avertizat săptămâna trecută, vineri, că un atac al Rusiei este posibil în zilele următoare. La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a declarat că Marea Britanie şi SUA ar trebui să oprească companiile ruseşti să mai facă tranzacţii în lire sterline şi dolari dacă Rusia va declanşa un atac asupra Ucrainei.SUA i-au avertizat pe aliaţi că o potenţială invazie a Ucrainei ar putea viza mai mult oraşe, dincolo de capitala Kiev. Printre oraşele care ar putea fi atacate se numără Harkov în nord-est şi Odesa şi Herson în sud. Oraşul Harkov este în apropiere de Sudzha, un important punct pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa prin Ucraina iar Herson este în apropiere de portul Nicolaev, un important punct de export al cerealelor, şi nu departe de Odesa, un alt hub pentru exportul de materii prime. 

Ultimele Stiri | Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *